Kaffe, Te, Kakao
- Kaffe
•Förutom olja är de den störta handelsvaran.
•Kaffeplantan är 5-8 år gammal innan de skördas.
•Innehåller garvsyra, koffein och fett.
•Skandinavien har störst konsumtion av kaffe.
•Kvalitet = bönorna, klimatet, blandningen, rostningen samt malningen.
•Mellanrost - Mörkrost - Skånerost.
•Bryggkaffe - Kokakaffe - Snabbkaffe.
•Brasiliansk kaffe - mildsmak som oftast används som bas.
•Colombia, Afrika samt indonesiskt kaffe används ofta som inblandning/ smaksättning.
Processen
- Plockning → Skalning → Torkning → Jäsning → Rostning → Blandning → Malning
Historia
- Ursprungligen från området, Caffa i Etiopien, Afrika.
- Spreds vidare ca 500 E.Kr.
- På 1200-talet kom man på själva rostningen av bönan.
- 1685 kom kaffet för första gången till Sverige.
- Kung karl XΙΙ hade stort Kaffe intresse från tiden i Turkiet.
- Blev riktigt populärt under 1800-talet.
- Bristvaran under 2:a världskriget, mycket surrogat från bl.a. växten Cikoria
Buskar på två meters odlas på hög höjd, mellan 700 upptill 2000 meters höjd, ju högre höjd ju finare böna.
- Tropiska klimat
- Ha kaffet lufttät och gärna i kylen, använd ett paket under 8-10 dagar efter att man öppnat paketet, annars förlorar de mycket av sin smak och arom.
Te
- Ursprungligen från Kina.
- Växer högt, upp till 3000 meter över havet.
- Bladen storlekssorteras - små är finast
- Innehåller Theomobrin (tein) motsvarar kaffets koffein.
- Finns is lösvikt, påsar samt pulver.
- Odlas i Srilanka, Indien och Asien.
- Kvalitét beror på bladstorlek, klimat samt blandning.
Svart te
- "vanligt" te, blir svart vid fermentering.
Grönt te
- Te blad som inte fermenteras dvs behåller sin gröna färg.
Gult te
- Som grönt te men med annorlunda, längre torknings process.
Vitt te/ Silver te
- De spädaste skotten på toppen ab plantan.
Rött te
- En annan typ av buske, egentligen ingen te panta.
Process
Plockning → Torkning → Rullning → ( om de är svart te, Jäsning (fermentering) och Torkning)
Kakao
- Upptäcktes av spanjorerna på 1500- talet (drickchoklad)
- Förädlades till Chokladkaka på 1800-talet.
- Innehåller garvsyra, Teomobrin (koffein) och Fett
- Billiga bönan heter, Forastero.
- Den lite dyrare bönan heter, Criollo.
- Skördas två gånger om året.
- Kakaoträden växer i México, centrala Sydamerika och Srilanka.
- Kvalitét beror på Bönorna → Klimatet → Blandningen → Chokladhalten.
- Finns som kakaopulver samt choklad.
Mörkchoklad
- Kakaomassan, Socker, vanilj och lecitin
Mjölkchoklad
- Mörkchoklad, Socker och Mjölkpulver.
Vitchoklad
- Kakaosmör, Mjölkpulver, Vanilj och Lecitin
Processen
- Plockning → Bönan → Jäsning → Torkning → Rostning → Skalning → Blandning
Detta var allt om Kaffe, Te, Kakao, I morgon kommer mer inom dryckeskunskapen. :) Allt detta hade vi prov på idag, jag tycket själv att det gick väldigt bra för mig men sedan vet man ju inte :P
Tjao
Tjao :)
Jag är en tjej som går restauran och livsmedel på Westerlundska gymnasiet i Enköping :)
Jag går tredje året :)
Skolan tänker inte ta de lugnt så här i början efter sommarlovet heller, nej, nej vi tar ett prov i Dryckeskunskap en vecka efter skol start, sen tar man ett läxförhör i barteknik också en vecka efter första lektionen.
Här kör vi med rivstarter här :)
Ehhh man får tänka positivt, börjar man hårt kanske man får tar de lugnare i slutet, då man är som tröttast..
Nej nu måste jag gå och läsa inför mitt läxförhör i morgon :)
Inte så smart att ta de i sista sekund jag vet men, men så är det när man helst skulle vilja ta och läsa de en halv timme innan för att man då lär sig bäst för stunden, men man ska ju inte bara lära sig för stunden utan man ska ju lära sig för framtiden och de gör man ju inte om man bara kollar på de trettio minuter innan... :)
Jag gör som sagt inte alltid de som är bäst för framtiden men, men vem bryr sig just nu :P Bara jag får bra betyg nu så bryr jag mig inte en så länge vad jag kommer i håg i framtiden :) :)
Men i morgon kan jag skriva in vad vi har skrivit om på dryckeskunskapen :) Bara så att alla andra ska kunna använda sig av de :)
Jag kommer att lägga in alla olika anteckningarna i de olika kategorierna så om ni bara vill se ett visst ämne får ni välja en viss kategori men om ni sen vill se alla ämnena och allt jag skriver är de bara att kolla Basic :)
Bye Bye ♠ Ω
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.