Alkohol :)

Alkoholframställning

  • Destilering och jäsning

Jäsning

  • De "naturliga" sättet att framställa alkohol.
  • Mjölksyerjästalivsmedel: Kaffe, te, yoghurt, kakao, filmjölk.
  • Jäst - alkohol jäsning: Vin, Öl, Cider

Fermentering - jäsning
  • Alkohol som finns i öl, vin och sprit är ett kolväte med namnet Etanol (C2H5OH).
  • Max alkoholhalt genom jäsning är 15%
Jäst + socker = (fyllehunden) Alkohol + kolsyra
 
Destillering (Droppa ner)
  • Ca 3500 F.Kr. i messopotanien (nuvarande Irak)
  • För högre alkoholhalt än Ca 15%
  • Att destillerajästa drycker - att rena dessa från "onödig" vätska och bioprodukter
  • Max renhet är ca 96% sprit, men vanligast är 35-45%
  • Första svenska spriten var brännvin (bränt destillerat vin) som användes till kruttillverkning på 1400- talet

 

Destillering
  • Huvud - Hjärta - Svans
Huvud/Försprit
  • Metanol (träsprit) samt andra föroreningar.
  • Förångas vid 64°C
Hjärta/Sprit
  • Etanol, den rena spriten som man vill använda.
  • Förångas vid 78°C

Svans/Eftersprit

  • Finkel och andra föroreningar förångas vid 82°C
Enkelpanna
  • Ca 72% alkoholhalt med två destilleringar
Kolonnapparat
  • Ca 96% alkoholhalt med upprepande destillerningar med automatik.
Potstill - enkelpanna
  • Hantverksmässigt
  • Tar långttid/kostsamt
  • Karaktärsfull sprit (biprodukter/smakämnen)
  • Olika smak restultat med olika apparattyper
  • Dyrt att framställa
  • Ca 72% renhet/alkoholhalt
Kolonapparat
  • Uppkom 1830 av Aeneas Coffey
  • Viss automatik
  • Behöver inte tömmas mellan varje mäsksats
  • Går fortare
  • 96% slkoholhalt
  • Neutral/mindre karaltärsfull sprit

 

Varför smakar sprit så olika?

Spritens smak, kvalité och typ beror på:

  • Råvaran - Korn, majs, vete, socker etc
  • Destillationsmetod - Enkelpanna/Kolonapparat
  • Rening - filtrening
  • Lagring - Tank eller fat, ek/Sherry
  • Blandning - med olika: Åldrar, fat, destilleri, destillationsmetoder, spritråvaror
  • Smaksättning - Örter, frukt elelr kryddor
Hur framställs drycken?

Råvara och framställningssätt

  • Vin - druvor - jäsning
  • Öl - korn - jäsning
  • Cider - äppel/päron - jäsning
  • Starkvin - druvor - jäsning + sprit

 

  • Congnac - druvor - destillering
  • Grappa - druvrester - destillering
  • Calvados - äpple/päron - destillering
  • Whisky - korn/vete/majs - destillering
  • Rom - sockerrör - destillering
  • Tequila - agave - destillering
  • Vodka - säd/potatis - destillering